Matka kalenterien ja QR-koodien maailmasta elmcityyn

Tein aiemmin bookmarkletin, jolla voi napata sivulta hCalendar-mikroformaatit ja muuttaa ne QR-koodiksi, josta tiedot voikin näppärästi lukea suoraan puhelimen kalenteriin. Nuo mikroformaatit ovat valitettavasti vähän harvinaisuuksia webbisivuilla, joten tuo bookmarkletti ei pääse kovin kovalle käytölle (ainakaan vielä). Lähdin kuitenkin tutkailemaan, voisiko itse tehdä helposti verkkoon kalenteria, johon QR-koodin voisi liittää kiinteäksi ominaisuudeksi.

Tutkimusmatka kalenterien maailmaan ei ollutkaan ihan niin suora kuin kuvittelin, vaan koukkasin elmcity-nimisen projektin kautta. Elmcity on Jon Udell:in idea, jossa ajatuksena on rakentaa kevyt järjestelmä, jossa kuka tahansa voisi alkaa kokoamaan kalenteritietoja eri lähteistä jonkun paikan tai aiheen ympärille. Innostuin elmcity-projektin ideasta kahdesta syystä. Ensiksi siinä halutaan levittää standardimuotoisen (iCalendar) kalenteritiedon jakamisen ilosanomaa vähän RSS syötteen hengessä. Ehkä kuitenkin se painavampi syy oli, että laiskempi puoli minusta halusi kalenterin valmiiksi mahdollisimman pienellä työllä. :)

Tämä ei ollut ensimmäinen kerta, kun innostuin jostain Jon Udell:in ideasti, nimittäin vastikään tein HelMet-bookmarkletin, joka oli myös Jonin idea. Pyysin että elmcity-projektiin perustettaisiin Helsinkiin littyvä tapahtumakeskittymä (hub), jonka kuraattoriksi minä ryhdyin. Elmcityn tuottamaa kalenteridataa saa kuka tahansa ottaa käyttöön monessa muodossa (XML, JSON, RSS, HTML,..). Minäkin nappasin JSON-muodossa ja tältä se näyttää.

Tuo kalenterisivu löytyy osoitteesta http://www.botsbot.com/tmp/kalenteri.html, joka on kaikkien ihan vapaasti käytettävissä. Kuten kuvaan niin hienosti on merkattu, on sivulle lisätty pieni kuva, jota klikkaamalla saa esiin QR-koodin kuten oli alkuperäinen tavoitekin. Toinen pieni kuva tallentaa tapahtuman Google-kalenteriin, jos sellaista haluaa käyttää.

Tuon kalenterin tapahtumat tulevat lähinnä eventful ja upcoming-palveluiden kalenteritiedoista, mutta muitakin lähteitä voidaan ottaa mukaan. Ehdottakaa rohkeasti! Kriteeri uudelle tapahtumalähteelle on, että sieltä on saatavilla iCalendar-syöte. Ehkä parempi kysymys kuitenkin on, valitettavasti, että onko Helsingissä (tai Suomessa) mitään sivua, joka tuottaa tuollaista tapahtumatietoa?

Kirjoitan vielä lisää tuosta elmcity projektista, koska ehkä sen idea ei vielä tässä tullut selväksi. Kiinnostuneet voi jatkaa tästä vaikka tänne lukemaan projektista lisää.

This entry was posted in kalenteri, QR-koodi. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>