Operaatio Alkon viivakooditietojen vapautus!

Olin omasta mielestä keksinyt täydellisen idean, jossa yhdistyvät kännykkä, viinit ja viivakoodit. Kaikki asioita joista tykkään. Olin nimittäin ajatellut tehdä palvelun, jossa puhelimen viivakoodinlukijalla voisi Alkossa asioidessa kätevästi katsoa viinistä lisätietoja. Kuvittele että menet Alkoon ja tutkit viinejä. Jos Alkon avuliasta myyjää ei satu olemaan paikalla, voisit viivakoodinlukijalla katsoa kätevästi mitä esimerkiksi Viinistä viiniin-kirja sanoo viinistä. Idea tuntui juuri sopivan kokoiselta, jonka voisi kohtuullisen helposti toteuttaa.

Hieman tutkittuani aika pian selvisi, että tarvittavat viivakooditiedot ovat vain Alkolla. Idea tuntui riittävän kiinnostavalta, että ajattelin Alkon ilman muuta innostuvan siitä ja suostuvan noiden tietojen luovuttamiseen. Eihän heidän tarvitsisi juuri tehdä mitään. Tarvitsin siis vain viinien viivakoodinumerot ja niitä vastaavat Alkon tuotenumerot. Tämän jälkeen tiedonhakeminen netistä olisi helppoa. Alkolla on jo aika kattava hakusivu ja viivakoodin lisääminen yhdeksi hakuparametriksi tuntui suoraviivaiselta asialta. Viivakooditietojen antaminen suoraan myös sopisi. Pian alkoi selvitä, että ei tämä tainnut ollakaan ihan niin suoraviivainen juttu.

Muutaman viestinvaihdon jälkeen sain Alkolta kuin lakimiehen kirjoittaman tekstin vastaukseksi, jossa vedottiin alkoholimainonnan lakipykäliin ja kuinka Alko menettäisi kontrollin omiin tietohinsa palvelussani. Tämä siis vain sen takia, että saisin tuon tarvittavan viinin viivakoodinumeron ja sitä vastaavan Alkon tuotekoodin. Olin aivan ihmeissäni. Epäilin, että he eivät ymmärtäneet mitä halusin tehdä ja laitoin vielä selvennyksen, mutta sen jälkeen en ole heistä kuullut mitään.

Ihmetystä lisäsi sekin, että Alko on jo avannut kaikkien alle 22 prosenttisten juomien tarkat katalogitiedot netissä tekstitiedostona. Tämä on kuin malliesimerkki siitä miten datan kanssa kannattaa yritysten toimia. Tuossa Alkon listalla on listattu lähes 30 asiaa juomista, eli lähes kaikki mitä juomasta voi ylipäätänsä tietää, kaikki nätisti tekstitiedostoon pakattuna. Viivakoodit kuitenkin puuttuvat listasta. Viivakoodeissahan ei ole kyse mistään huippu salaisuudesta, vaan ne ovat jopa laitettu kätevästi Alkon kaupoissa esille hyllyssä olevaan hintalappuun. Kun kuluttajille suunnattujen viivakoodisovellusten käyttö on maailmalla selvässä kasvussa, Alkon päätös tuntuu kummalliselta.

Olin jo lähes luopunut koko ideasta, kun sain uuden tarmonpuuskan. Näytetään niille ja kerätään nuo viivakooditiedot sitten itse! Tehdään se palvelu sanoi Alkon lakimiehet ihan mitä tahansa! Ja nyt ollaankin sitten tässä pisteessä, jossa tarvitsisin teidän apua. Olen jo suunnitellut ja hieman testaillutkin tätä operaatiota varten, mikä olisi suunnilleen seuraavanlainen.

Tavoitteena on siis kerätä Alkon viinien viivakoodit ja niitä vastaavat Alkon tuotekoodit. Tiedot voi kerätä joko suoraan naputtelemalla tiedot sitä varten tehdyllä sivulla, mutta nopeampi tapa on kuitenkin lukea viinin viivakoodit kännykän viivakoodinlukijalla ja vastaava Alkon tuotekoodi kirjoitetaan pelkästään käsin. Nämä tiedot ovat kätevästi esillä Alkon hyllyissä (tuotenumero sinisellä ja punaisella viivakoodi).

Olen kokeillut jo tuota viivakoodien skannailua ja 10 viivakoodi-tuotenumero-parin kerääminen kesti noin 4 minuuttia. Alkolla on arviolta 1500 viiniä valikoimissaan, joten yhdeltä mieheltä tähän menee noin 10 tuntia. Ei siis mikään mahdoton urakka kyseessä. Kerätty tietokanta on tietenkin kenen tahansa ladattavissa ja vapaasti käytettävissä. Miltä operaatio Alkon viivakoodien vapautus kuulostaa?

Operaation voikin aloittaa vaikka heti omasta viinikaapista ja tallentaa sieltä löytyvien viinien tiedot sitä varten tehdyllä sivulla. Kännykän viivakoodinlukijoiden käyttäjät voivat määritellä osoitteen http://www.botsbot.com/alko.php?koodi=%s mukautetun hakupalvelun osoitteeksi (custom search) viivakoodinlukuohjelmaan ja lähteä kännykällä viivakoodien metsätykseen Alkon hyllyjen väliin. Muut voivat seurata operaation etenemistä sivulta, jossa on listattu kaikki tallennetut viivakoodit.

Lisää yksityiskohtaisempia ohjeita operaation liittyvistä asioista olen kerännyt tänne.

This entry was posted in Avoin data, Viivakoodi. Bookmark the permalink.

9 Responses to Operaatio Alkon viivakooditietojen vapautus!

 1. Pingback: Operaation tarkoitus | Inboksi

 2. Loistava idea, testaan tätä hetimiten!

 3. Haha, tähän täytyy osallistua, jos ei muuten niin ammattitaidottomien lakimiesten kiusaksi!

 4. Jaakko says:

  Hienoa, ei muutaa kuin mukaan vaan! Saattaa omakin motivaatio saada hieman lisäpontta noiden lakimiesten jurnutuksista :)

 5. Pingback: Miten koordinoida operaation toimintaa? | Inboksi

 6. Pingback: Motivaation eri tasoja | Inboksi

 7. Pingback: Operaatio senkun etenee! | Inboksi

 8. Pingback: Viinikoodi-ohjelma ja viinikoodi.fi | Inboksi

 9. Pingback: Viinikoodista uusi versio 0.5 ja jatkopohdintoja | Inboksi

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>