Einestutka

Ylen Silminnäkijä ohjelma “Väärennetty ruoka” (nähtävillä 23.3 asti) näyttää herättäneen aika paljon keskustelua. Ohjelmassa toimittaja tutki, mitä ruokakaupan einekset oikeasti pitävät sisällään. Paljastui, että monesti eines oli jotain ihan muuta kuin mitä sen nimi antoi ymmärtää. Lisäaineitakin oli monessa eineksessä hurjat määrät.

Kun katselin sitä toimittajan einesten tuotemerkintöjen tihrustelua, mieleen tuli heti Kulutuskapula-idea. Olen kirjoitellut aiemminkin kulutuskapulasta. Ideassa olisi puhelimessa viivakoodinlukija, jolla voisi selvittää kätevästi kulutustavaran eettinen pohja. Ruuan kohdalla yksi olennainen kuluttajaa kiinnostava tieto voisikin olla juuri sen lisäainemäärät. Kuluttajaa myös varmasti kiinnostaa, onko eineslihapulla todellakin tehty lihasta vai kanan nahasta.

Kaupat ovat jo mukavasti helpottaneet tälläisen tekemistä. Kuten kuvasta näkyy niin viivakoodit ovat monessa ruokakaupassa kätevästi esillä hintalapussa, josta viivakoodin lukeminen on helppoa.

Tälläiseen ruokakaupassa käytettävään kulutuskapulaan voisi liittää muutakin tietoa. Monia voisi kiinnostaa esimerkiksi se, että onko jostain tuotteesta olemassa vastaavaa luomu tai reilun kaupan tuotetta. Lisäksi kulutuskapula voisi kertoa, missä tuollaisia vaihtoehtoisia tuotteita on tarjolla. Niin kuin monesti näissä ideoissa ongelmana on, että miten saada koostettua tälläinen tieto. Tähän varmaan tuo alkuperäinenkin kulutuskapula-idea kompastui. Ehkä tälläistä tietoa on jo jossain, mutta se ei ainakaan ole helposti saatavilla.

This entry was posted in Avoin data, Viivakoodi. Bookmark the permalink.

2 Responses to Einestutka

 1. Ninnnu says:

  Joskus oli sellainen kuin http://www.tuotewiki.fi. Etusivu näkyy olevan rikki, joten skippaa suoraan vaikka sivulle http://www.tuotewiki.fi/wiki/Luokka:Tuotesivu
  Mutta se on näköjään suunnilleen kuollut pois…

 2. Jaakko says:

  Kiitos linkistä, tosi kiinnostavat sivut! En tiennytkään tuollaisesta. Viimeiset merkinnät näyttää olevan aika vanhoja, joten into on tainnut lopahtanut.

  Jotain juuri tuollaista tässä tarvittaisiin. Se lisäksi että tiedot pistettäisiin wikiin, pitäisi tietoon päästä monella tavalla käsiksi, jotta esim. tuollainen minun kuvaamani einestutka pystyttäisiin tekemään. Jotta tuota tietoa voisi käyttää kaupassa asioidessa, se pitäisi olla esitetty myös lyhyesti ja ytimekkäästi. Kauhean pitkiä kuvauksia ei jaksa tai ehdi lukea ostoksilla ollessa.

  Ruuan ekologinen jalanjälki voisi olla muuten yksi lisätieto tuossa ruuan kulutukapulasovelluksessa.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>